Cena najema jadrnice

Cena najema jadrnice je odvisna predvsem od termina, v katerem si želite izposoditi jadrnico. Jadralna sezona se prične nekje v aprilu in se konča novembra. Vse je odvisno od vremena. Topleje je, bolj nas morje mami, obratno sorazmerno je s hladnim vremenom.

Glede cen pa je nekako takole. Najnižje cene so aprila in oktobra, oziroma novembra. Sezono prvič okusimo za  veliko noč in  prvomajske praznike, vendar je takrat  še nizka sezona. Višja sezona s konkretnimi cenami se začne nekje v sredini junija in vrhunec doseže v prvi polovici avgusta. Cene začnejo padati po septembru. Na vrhuncu sezone cene najema jadrnice ali jahte dosegajo tudi trikratnik predsezone.

Early booking - last minute ponudba

Prvi pojem v slovenskem prevodu pomeni zgodnji najem, drugi pa najem jadrnice tik pred zdajci. To v praksi pomeni, da agencije ponujamo posebne popuste do 20%, če barko rezervirate nekje do konca februarja. S tem si zagotovite najem jadrnice v želenem terminu.

Last minute ponudbo pa čakajo nekateri tudi do dan ali dva pred samim najemom.  Za to je potrebno malo sreče in avanturističnega duha. Res pa je, da cena najema jadrnice ali jahte v last minut-u včasih dosega tudi 50% cene v dejanskem terminu.

Ostali stroški

Najemnina vključuje najem plovila in njene opreme, njeno običajno obrabo, zavarovanje proti tretji osebi in polno kasko zavarovanje ob lastni udeležbi (kavcija), kot tudi privez v marini stalnega priveza. V najemnini ni vključeno gorivo, privezi in takse v drugih marinah, lukah in sidriščih, parkirnina avtomobila, turistična taksa.

Upoštevati je potrebno še obvezni strošek transit log-a s čiščenjem in plovnimi dokumenti (cca. 80-200€) ter turistično takso (1€/dan na osebo). Izbiramo lahko tudi med najemi izvenkrmnega motorja (cca. 50-80€), varnostne mreže (cca. 50€), špinakerja (cca. 100-200€), doplačilo je tudi za hišnega ljubljenčka (cca. 50€) in pri nekaterih tudi za brisače. Za brezskrben dopust ter za začetnike uredimo zavarovanje depozita (cca. 10% zneska kavcije) in možnost najema skiperja (cca. 100-150€/dan) ali posadke.

Nekateri imajo vse te stroške vključene v najem jadrnice – tako imenovani all inclusive.

Rezervacija za najem jadrnice je potrjena s plačilom 50% zneska, ostalih 50% se poravna 35 dni pred najemom jadrnice. Praviloma so prevzemi ob sobotah do 17:00 ure in vračila ob sobotah do 9:00 ure.