Najem skiperja

Če nimate izpita, to še ne pomeni, da se ne morete odločiti za najem jadrnice. Le skiperja, tistega, ki bo namesto vas vozil jadrnico ali motorno barko, morate najti. Če  tega ni med vašimi znanci, ga enostavno najamete.

Cene za najem skiperja se gibljejo med 100 in 150 eur na dan, plus hrana in potni stroški. No ja, ni najceneje, ko pa se stroški razdelijo med celo posadko, nekako gre.

Skiper ima vsa tista dovoljenja, ki jih vi nimate. Poleg tega je skiper nekdo, ki se spozna na jadranje, vreme in zvečer najde varen pristan.

Skupaj z njim izberete želeno ruto in jo po potrebi prilagajate vremenu. Dober skiper je nekdo, ki vam lahko da veliko znanja o jadranju in iz vas in vaših družinskih članov ali prijateljev naredi posadko, s katero bolje, hitreje in varneje opravlja z jadrnico. Vi pa za to dobite nepozabne učne ure, ki so dober uvod v jadralni tečaj.

Pri samem najemu skiperja vam tudi svetujemo, tako da se bo skiper tako karakterno kot tudi generacijsko vklopil v posadko, ki ga je najela. Da pa ne pozabite, skiper je odgovoren tako za varnost posadke kot plovila, zato je njegova beseda na barki, tista, ki jo je potrebno spoštovati.