Počitnice na jadrnici

Počitnice na jadrnici že dolgo niso več ugodnost tistih, ki imajo malo več pod palcem. Najem jadrnice oziroma jadralne počitnice lahko primerjamo z najetjem malo boljšega apartmaja. Razlika je le ta, da imate na jadrnici vsak dan, vsak trenutek drug razgled in do morja le korak. Najbolj pomembno pa je, da ste si privoščili pravo pravcato avanturo.

Glede tega, kje boste dopustovali, lahko pri najemu jadrnice ravno tako izbirate kot pri rezervaciji hotela, kampa ali apartmaja. V primeru, da se odločite za počitnice na jadrnici na Jadranu, imate na jugu več izbire kot na severu. Na severnem Jadranu baze sledijo po Istrskem polotoku od Umaga do Pule, kjer je tudi največ izbire. V Kvarnerju imamo baze na otokih Lošinju in Krku, potem se na severu s ponudbo najema jadrnic počasi konča. Zaradi strme obale, neprimerne za gradnjo marin in zaledja hribovitega Velebita, ki prinaša s sabo močno burjo, se marine zopet začnejo pri Zadru in si ena za drugo sledijo vse do Splita. Ta del, imenovan srednji Jadran, je pri jadralcih tudi najbolj priljubljen, saj množica večjih in manjših otokov nudi prelepe plaže, kakor tudi dobra skrivališča pred nenadnimi nevihtami in vetrovi.

Zaradi velike konkurence boste za najem jadrnice na srednjem Jadranu najmanj odšteli. Od Splita pa do Dubrovnika število marin spet strmo upade, prav tako se dvignejo tudi cene. Za jadrnico v Makarski ali Dubrovniku boste odšteli 10 do 20 procentov več kot na srednjem Jadranu.