Termin najema jadrnice

Standardna obračunska enota za najem jadrnice je teden, kar pomeni v čarter žargonu, da jadrnico prevzamete v soboto popoldne in jo vrnete v soboto zjutraj. Check in (prijava) je ponavadi popoldnwe med 16 – 17 uro, check out (odjava) pa med 8 - 9 uro zjutraj. Včasih je potrebno plovilo v matično bazo pripeljati že en dan pred uradnim check out-om.

Če barka v tednu pred vami ni bila v najemu, se da dogovoriti tudi za zgodnejši najem. Vse je odvisno od dobre volje posameznega čarterista. Prav tako se da dogovoriti, predvsem v predsezoni in posezoni, za krajše, nekajdnevne najeme. Se pa vsi izogibajo oddaji jadrnice v najem za krajši termin. Še posebej, če termin najema jadrnice ali jahte za ceno nekaj dni, čarteristu ukrade dvotedenski zaslužek.

Za krajši termin najema jadrnice ali jahte se da dogovoriti tudi, če se odločite za last minute. Drag najem jadrnice pa še ne pomeni, da jadrate v najboljšem terminu. Najboljše jadralne razmere so v predsezoni in posezoni. Takrat vam jadra napenja veter, medtem ko se v poletnih mesecih okoli vas največkrat sprehaja brezveterje.

Zato so spomladanski in jesenski meseci priljubljeni predvsem med tistimi pravimi jadralci. Izkušeni jadralci za jadranje najemajo tudi bolj športne jadrnice, medtem ko v poletnih mesecih kraljujejo družinske, široko trupne jadrnice. Prednost ne-poletnih mesecev je tudi precej manj gneče, ter seveda, v jesenskih dneh, fige, grozdje  in povečana prijaznost domačinov, katerim je popustila sla po zaslužku.